среда, 19 октября 2011 г.

Vaca sacră AIE și Garantul

Apariţia lui Vladimir Voronin la emisiunea “În Profunzime” şi a lui Marian Lupu la Prime, au dezvăluit anumite aspecte tenebre ale sferei politice. Practic, au fost făcute dezvăluiri, care ne permit să deducem anumite concluzii.

PD şi PL încă în şedinţa în plen, de joi, 13 octombrie, s-au opus demiterii procurorului, şefului SIS şi CNPF, trădându-şi astfel nu numai complicitatea în anumite scheme economice, dar şi interesul de destabilizare a ţării şi provocarea alegerilor anticipate.

Mai mult ca attît, liderii PL şi PD au declarat, că demiterea procurorului semnifică ruinarea AIE. Respectiv, ei nu-şi pot permite acest lucru, fiindcă ţin la alianţă, la “principii şi valori”, la itinerarul European al RM.

Practic, Procurorul apare în ipostaza de Garant al Alianţei, al reformelor democratice, integrării europene. Demiterea acestuia ar însemna, în viziunea lui Lupu şi a mercenarilor cartelului – compromiterea acestor valori…

Să dăm doar un exemplu, deşi avem sute. Vara s-a produs atacul raider contra băncilor, cu prejudicii enorme (100 milioane euro). Au suferit investitori din UE, în care AIE atât de tare doreşte să ne “integreze”.
Dar cine e vinovat de situaţia care deja s-a produs, şi deci nu a fost prevenită? Credeţi că  SIS (trebuia să prevină crima),  CNPF (trebuia să blocheze tranzacţiile), Procuratura (trebuia în regim de urgenţă să deschidă dosar penal)? Pe dracu. Nimeni nu e vinovat. Şi care e problema?

Situaţia frizează absurdul. Nu putem pedepsi un funcţionar ineficient, fiindcă el e numit de alianţă, şi astfel, o distrugem. Or, alianţa e cea mai mare valoare!? Nu drepturile omului, justiţia, prosperitatea cetăţenilor. Alianţa e o vacă sacră. Membrii ei ne pot scuipa în faţă, minţi, fura, înjosi. Dar noi, cetăţenii, trebuie să înţelegem, că aşa e normal. Fiindcă, ea e ALIANŢA!

Un procuror numit politic, în urma cumpărării funcţiei, utilizat în lupte politice, care este o expresie a subjugării justiţiei de către politicieni, apare drept garant şi condiţie pentru menţinerea unei alianţe autoîntitulate “de integrare europeană”! Atunci, ce fel de alianţă e aceasta, care are asemenea garanţi? Şi ce fel de integrare europeană vom avea în aşa caz?  

Am ajuns la faza, în care preşedintele UE, fiind în vizită recentă în Moldova, a apreciat “înalt” activitatea Procuraturii şi a întregii justiţii, zicând că avem restanţe grave în lupta cu corupţia şi cu reforma justiţiei. Practic, ni s-a spus cu text deschis: depolitizaţi procuratura, reformaţi justiţia…Acum e clar, pe cine protejează PD-L-iştii, şi ce scopuri urmăresc.

Lupu, insistând pe menţinerea procurorului general în funcţie, care a fost numit prin algoritm politic, confirmă de fapt, că se opune depolitizării instituţiilor de drept şi  reformei justiţiei. Or, aceste cerinţe sunt prezente şi în planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Deci, Procuratura în formula ei actuală, este tocmai un impediment în calea reformelor, şi al integrării europene.

Aşa a fost pe timpul PCRM, aşa e şi acum. Deci, AIE prin defniţie nu ne poate aduce în UE, fiindcă garantul acesteia este cea mai mare problemă în integrarea.

Cartelul trece la represiuni politice
 
Unii cititori mai sceptici, mă vor contrazice: Nu aveţi probe. În baza cărui fapt faceţi asemenea acuzaţii gratuite despre aservirea procuraturii?
Nu voi insista pe faptul, că Procutaura a revenit prin algoritm PDM. E ştiut. Situaţia e mult mai complicată. Amintim, că la emisiunea de la Prime din 16 octombrie, Marian Lupu a declarat că procurorul va prezenta probe vizând implicarea unor fucţionari de stat în activităţi ilicite şi cu caracter criminal.
Deja au apărut informaţii ca procurorul general a ordonat fabricarea unor dosare contra membrilor PLDM, premierului si contra unor reprezentanți din PCRM (Marc Tcaciuc şi alţii)

Este o situaţie ieşită din comun, ba chiar e culmea cinismului. Lupu, afirmând că procurorul va veni în parlament cu dosare, demonstrează odată în plus, că el a dat comanda politică de răfuială cu oponenţii. Vă imaginaţi aşa ceva într-un stat European, sau cu aspiraţii europene? Astfel, procuratura în loc să Ylupte cu corupţia şi crima organizată, luptă cu opoziţia şi cu membrii AIE, care nu sunt pe placul lui Lupu. Ei bine, astăzi lui Lupu nu-i plac Filat, Butmalai, Tcaciuc, Bodiu… Dar mâine, s-ar putea întâmpla să nu-i placă anumiţi jurnalişti, analişti politici, comentatori, scriitori, regizori, bloggeri (vezi cazul Baghirov) etc. Şi atunci ce facem? Emigrăm cu toţii? Dar dacă nu reuşim?

Uneori, fiind deprins cu cinismul politicienilor moldoveni, nu mă miră faptul, că procuratura, CCCEC, MAI luptă cu opoziţia. E un fenomen devenirt deja o “frumoasă” tradiţie. Dar ca un partener din Alianţă să lupte, utilizând procuratura, cu proprii  parteneri de coaliţie… Aşa ceva nu am văzut nici în Burundi.

Asistăm cu toţii la o ingerinţă directă şi gravă in justitie…. Şi nimeni nu reacţionează. Atunci la ce ne mai serveşte art. 125 (5) din Constituţie care stipulează că “în exercitarea mandatului, procurorii se supun numai legii”? Sau poate trebuie de modificat şi acest articol, prin referendum, în care să fie scris, că “procurorii se supun numai lui Marian Ilici”? Atunci, totul va fi clar. Iar art. 78 despre preşedinte, să fie scris că “preşedintele al RM poate fi un individ nu mai jos de 2 metri, 130 kg, cu iniţialele L și M.”

Repet odată în plus – Lupu, prin definiţie, nu putea şti despre dosarele administrate de procuratură, existînd secretul anchetei. Chemând procurorul în parlament, el a deconspirat faptul supunerii acestei instutuţii a statului în propriul interes. De fapt, este o situaţia gravă.

Procurorul care a tacut doi ani incepe sa vorbeasca doar atunci când trebuie să fie demis. Astfel, orice ar prezenta Procurorul, nu va fi, şi nu poate fi credibil.
Ca să fie credibilă, procuratura trebuie sa aducă macar un dosar din multiplele, contra domnului păpuşar. Or, procuratura nu a făcut-o, şi nu o va face. Ghiciţi, de ce?

Deci, sensul solicitării lui Filat nu constă în demiterea procurorului general. Sensul constă în depolitizarea instituţiei, pentru stimularea reformei în justiţie şi în procuratură. Astfel, doar demiterea fucţionarilor algoritmici din instituţiile de forţă şi cele de drept va permite propulsarea reformei. Toate celelalte declaraţii sunt minciuni şi demagogie ieftină, pe care o auzim de 20 de ani.

Instaurarea haosului

Dupa declaraţiile de luni ale lui Voronin, că va susține venirea procurorului în parlament – observăm anumite intelegeri tenebre cu PD. De fapt, liderul PCRM pe de o parte, îsi securizeaza proprii membri de partid de dosare la comandă,  pe de altă parte, vrea confruntarea şi compromiterea reciprocă a lui Lupu şi Filat. Un lucru important care merită analizat e şi faptul,că şi PL si Ghimpu vor acelasi lucru – venirea procurorului în parlament. Cum se va comporta PCRM în parlament este greu de presupus. Dacă nu vor finaliza demersul cu procurorul, atunci putem ajunge la scenarii din cele mai sinistre.

Una e clar. PD-L deja au declarat, prin gura lui Lupu şi Ghimpu ca nu vor vota nici bugetul, nici politica bugetar-fiscala. Or, aceasta înseamnă în mod automat blocarea şi demiterea guvernului. În situaţia dată, Lupu rămâne preşedinte interimar, iar Păpuşarul ar putea deveni stăpânul nu doar de facto, dar şi de jure al ţării. Cei care se vor opune, vor fi declaraţi comunişti, cu toate consecinţele de rigoare…

Astfel, Moldova în viitorul apropiat va deveni realmente o istorie de succes. Știm și al cui.

Комментариев нет:

Отправить комментарий