понедельник, 17 октября 2011 г.

Alianţa PD-L distruge Alianţa pentru Integrare Europeană

Ienicerii oligarhilor au lansat joi, 13 octombrie, o campanie de isterizare a opiniei publice. Filat a fost acuzat de pact cu Diavolul, conform unor texte pregătite cu mult înainte în hotelul Codru.  Sperând că suntem lipsiţi total de creier, ienicerii oligarhilor ne  induc ideea aberantă, că Filat a distrus AIE,  i-a adus pe comunişti la putere, se răfuieşte din motive politice, cu profesionişti de marcă.

Dar să analizăm cele trei acuzaţii invocate, pe rând.
  1. Distrugerea alianţei.
AIE a fost distrusă încă la apariţia acesteia, prin însuşi faptul cum a fost semnat Acordul Alianţei  –şantaj din partea PD, tratative purtate la spatele opiniei publice, clauze secrete, deci, antidemocratice. Chiar cu aceste precizări, AIE, din punct de vedere juridic,  există şi azi.

a) Dacă Filat a distrus AIE, atunci de ce se păstrează guvernul format din 3 partide, spicherul care e şi preşedinte, vice-spicherii, şefii comisiilor parlamentare? De ce aceşti indivizi „principiali” nu demisionează? Şi principalul, de ce nu pleacă procurorul general, spicherul, şeful CNPF?
Deci, acuzaţia este o manipulare a cartelului PD-L, care a resimţit pericolul pierderii unor poziţii (sau pârghii, cum le zice un lider).

b) Filat chiar dacă ar vrea, nu poate distruge AIE, măcar din considerentul că aceasta este o construcţie geopolitică externă, occidentală, în care PLDM e pilonul de bază. PD, invers, era sprijinită de Rusia în 2009-2010, având şi acord cu „Edinaia Rossia”.  Din aceste considerente, devine clar, cui îi este realmente convenabilă distrugerea AIE. Amintim, că Lupu a lăcrimat de bucurie, când a auzit propunerea lui Muşuc privind demisia sa. Aceasta din motivul, că i-ar permite să se victimizeze, şi după alegerile anticipate, să formeze alianţa cu PCRM, pornind de la 0. Unele surse cu autoritate, declară că anumite înţelegeri prealabile cu PCRM deja există. 
Respectiv, AIE este erodat de PD, din frica pierderii capitalurilor fabuloase, sustrase prin fraudă de la întreprinderile de stat.

c) Din motivul invocat mai sus, Filat a făcut cele mai mari cedări şi eforturi, pentru supravieţuirea AIE. A refuzat de postul de preşedinte, prim-vice spicher, procuror, agenţii economice strategice, care asigură stabilitatea funcţionării economiei statului (CNPF, ANRE, ANPC).  Şi-a luat mai puţine ministere -7, deşi trebuia 9, fiindcă avea mai multe mandate (32), decât PD şi PL luaţi împreună (15+12).

La negocierile din 2010 participau câte 3 reprezentanţi de la fiecare partid. La acel moment, Filat negocia de unul singur contra altor 8 indivizi, fiindcă Tănase şi Godea deja jucau după regulile oligarhului.  Funcţia de procuror nici nu a fost negociată,  trecând prin „ereditate” de la vechea alianţă. Amintim, că în 2009, funcţia de procuror a revenit AMN, dar aceasta a vândut-o, conform unor materiale din mass-media,  pentru 2 milioane dolari PD-ului. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2010 cu funcţia de vice-spicher a lui Ghimpu, care a „cedat-o” benevol domnului păpuşar.

Tot Filat l-a retras pe Bodiu din cursa pentru primar general, susţinându-l necondiţionat pe Dorin Chirtoacă. Şi asta în pofida faptului, că PL e controlat de păpuşar. E cunoscut faptul, că mama lui Chirtoacă lucrează la Victoria Bank, Corneliu Ghimpu, vărul acestuia e vice-preşedinte al VB, preşedintele Băncii  Naţionale, Dorin Drăguţan înaintat de PL, e parte a aceleiaşi bănci, iar firma EUROSIM, controlată de Mihai Ghimpu, a oferit în arendă benzinării pentru Petrom, gestionat de domnul păpuşar.
De aceea, Chirtoacă şi Ghmpu, „marii luptători cu corupţia”, tac mâlc, când e vorba de  păpuşar…

  1. Cine aduce comuniştii la putere?
a) Într-un fel, comuniştii şi aşa sunt la putere, datorită PDM. Dar să le luăm pe rând.
Această acuzaţie a fost făcută de comunistul Nr.2 în ierarhia PCRM Marian Lupu. Acel Lupu, care deja a adus vechiul anturaj al echipei „businessmanilor” şi „tehnocraţilor” PCRM  la putere, acuză de acest lucru pe Filat! Mai mare cinism e greu de imaginat. Lista foştilor demnitari comunişti din PDM e impresionantă E vorba de însuşi Lupu, Lazăr (ministrul economiei), Corman (ambasador RFG), Vrabie (ministrul apărării), Guznac (ministrul administrări publice) Cărare (Agenţia Protecţia Concurenţei), Cibotaru (CNPF),  Buga (Comisia Naţională Asigurări în Medicină),  Borta (Comisia Naţională Asigurări Sociale), şi mulţi alţii. Toţi ei deţineau aceste funcţii pe timpul PCRM, executau ordine, rezolvau şi creau „probleme”. Astăzi, ei sunt parte a unei alianţe „anticomuniste” – AIE! Nici nu are rost să amintim de trecerea a peste o sută de primari şi câţiva preşedinţi de raioane din PCRM la PD, fapt ce i-a abolit de dosare penale.

PD care a şantajat PLDM,  utilizând drept argument alianţa cu PCRM, are tupeul astăzi să acuze şi să suspecteze pe alţii de acest lucru! Culmea obrăzniciei şi fariseismului constă în faptul, că „democraţii” poartă şi astăzi  tratative secrete cu PCRM, lucru văzut de toţi chiar la 13 octombrie, când domnul păpuşar îl telefona disperat pe Voronin.

b) PCRM şi PLDM nu au avut acţiuni concertate în ziua de joi.  Faptul că PCRM, iniţial, nu dorea demiterea acestor demnitari, iar apoi a înaintat propunerea demiterii lui Lupu – demonstrează clar că nu exista un plan comun PLDM-PCRM. Filat a pornit  acţiunea pe cont propriu, asumându-şi şi riscurile. Dacă se dorea o alianţă, Lupu ar fi fost demis chiar în aceeaşi zi.

c) Filat este „omul Occidentului”, primind la 7 septembrie 2011 în cadrul Forului Economic de la Krynica Premiul “Omul Anului”. Toţi care pot citi printre rânduri nuanţele geopolitice înţeleg, că asemenea premii nu se dau din pod. Şi Joe Biden nu vine la invitaţia oricui în Moldova…Nici FMI nu deblochează miliarde în situaţii de criză profundă.
Astfel, PLDM nu poate face alianţe cu PCRM, măcar din motivul că nu are Carte blanche din partea Occidentului.  

  1. Filat se răfuieşte din motive politice, cu profesionişti de marcă?
Avem în ţară profesionişti? Şi mai ales la PG, SIS, CNPF? Lăsaţi-o vă rog mai moale.
a) Despre ce profesionalism putem vorbi, când funcţiile date au fost ocupate pe criterii politice? Mai mult, pe bază de rubedenie şi clan.  Şeful CNPF e naşul lui Lupu, şeful CCCEC este fiul fostului preşedinte de raion Hânceşti, fruntaş al PDM, Procurorul general este cumnatul unui business asociat al domnului păpuşar. Preşedintele Băncii Naţionale e cumătrul lui Candu, care e finul păpuşarului. Mai are rost să amintesc, că funcţia de procuror a fost cumpărată?

b) O atenţie aparte merită analiza prejudiciilor aduse de  indivizii, pe care Filat, după luni de ezitări, a avut curajul să-i propună spre demisie:
-  atacul raiderilor din 2010 – Red Nord, Parcul de Troleibuze, MoldAsig. A fost puternic muşamalizat, presa neavînd acces. Informaţii despre suma pagubelor materiale nu avem, deocamdată.
- afacerile firmei Parstar Petrol, care a aprovizionat întreprinderile municipale în 2010, prin scheme dubioase, cu petrol în valoare de  266 miilioane lei. Firma are legătură cu Eurosim, controlată de Mihai Ghimpu.
- amendamentele făcute la legea cazinourilor – 6 milioane lei prejudicii statului. Figuranţi cheie Ghimpu, Untilă (membru PL).
- majorarea preţurilor la petrol, medicamente, servicii comunale în 2010. Tentativa de majorare a preţurilor la convorbirile telefonice. CCCEC, Agenţia Protecţie Concurenţă şi Procuratura tac mâlc.
- evitarea plăţii impozitelor la întreprinderile de stat; contrabanda de stat, scheme offshore. Suma pierderilor statului se cifrează la 100 milioane dolari anual.
- afacerile cu paşapoartele. Ministerul Tehnologiilor Informaţionale  tergiversează reducerea preţurilor acestora.
- atacul raider contra Băncilor – prejudicii 100 milioane euro (iulie – august 2010). Atacurile au fost posibile graţie protecţiei instituţiilor de stat.
- afacerile dubioase din vara-toamna lui 2011 cu armamentul – 60 milioane lei. Implicat Ministerul Apărării (PL), Ministerul Economiei (PDM).
- tentativa din ianuarie-martie 2011 de privatizare dubioasă a Franzeluţa, Moldtelecom, teatrul Cehov. Tentativa de falimentare a Băncii de Economii. Scoaterea la privatizare în august 2011 a unor întreprinderi de stat strategice în sumă de 500 milioane lei, la preţuri derizorii.
- opunerea Ministerului Transportului în problema apariţiei companiilor low-cost pe piaţa aviatică, ce ar fi redus vizibil preţul călătorilor cu avionul.
- atacul raider contra Moldelectrica – mijlocul lui octombrie. Planificat în Ucraina. Final incert.

Demiterile sunt coordonate cu Occidentalii? 

Acţiunile menţionate au fost planificate de unii oligarhi, care doreau să-şi sporească capitalurile, investite în campania electorală. În unele din aceste acţiuni observăm iresponsabilitatea şi inerţia unor agenţii de stat, în altele – acţiuni premeditate. Situaţia a devenit atât de gravă, că s-au implicat ambasadorii UE, fapt ce ne-a făcut de râs în toată Europa!

Desigur, într-un stat civilizat, şi procurorul, şi şeful CNPF, şi directorul SIS, după scandalurile nominalizate, apărute şi în mass-media, trebuiau în mod imperativ, să demisioneze. Cum zic francezii, «Noblesse oblige». Dar nu  şi în  cazul Moldovei, unde funcţionarii nu au nici nobleţe, nici obligaţii.

În consecinţă, premierul, care îşi dă raportul pe exterior, a fost nevoit să ia atitudine. A făcut-o de mai multe ori, dar reacţiile nu au parvenit. Ţinând cont de gravitatea cazului, şi de faptul că de fiecare dată când porneşte acţiuni de amploare, Filat se străduie să obţină permisiunea Occidentului (diplomaţia de fotbal, întâlnirea cu Smirnov din Germania, campania Antimafie), suntem siguri, că şi aceste demiteri au fost coordonate cu înalţii demnitari din Occident.

Demiterile sunt de fapt o tentativă  a lui Filat de a soluţiona în mod amiabil problema. În realitate, unii funcţionari ar trebui deferiţi justiţiei. Filat din răsputeri încearcă să ofere şanse acestei alianţe puternic mafiotizate, prin salubrizarea ei, oferind şi termene pentru Lupu, dar nu credem că îi va reuşi. Totodată, ne miră faptul, că PD şi PL s-au opus vehement acestui demers, trădându-şi complicitatea în protecţia raiderilor şi a corupţiei, care a atins proporţii îngrozitoare. 

Mai mult. La 16 octombrie, fiind la Prime, Lupu a dat de înţeles, că Procuratura are acumulate materiale compromiţătoare contra PLDM şi altor partide, pe care le va face publice. Asta demonstrează odată în plus, cu ce se ocupă procurorul, deci, şi justeţea demiterii acestuia.  Prin acest gest, Lupu se compromite irevocabil, fiindcă demonstrează odată în plus, că Procuratura e aservită lui personal, fiind utilizată contra oponenţilor politici.  Or, conform legii, Lupu nici nu putea şti de asemenea dosare, existând secretul anchetei…

Ajungem în situaţia stupidă, în care oligarhii şi indivizii corupţi sunt declaraţi martiri, (vezi achitarea păpuşarului),  iar cei  care luptă cu fărădelegea, sunt declaraţi bandiţi. (vezi S.Mocanu)
Mai sunt dubii, cine distruge alianţa?

PS. Liderul PD, din momentul în care a ieşit în apărarea raiderilor şi oligarhilor, a pierdut dreptul de a mai fi candidat al Alianţei la preşedinţie. El a pierdut dreptul de a mai fi preşedinte a cetăţenilor RM. Ipotetic, el poate fi doar preşedintele „raiderilor”…

Комментариев нет:

Отправить комментарий