воскресенье, 4 марта 2012 г.

De ce Cristos n-ar trece concursul la președinție…

Alegerile prședintelui în Moldova s-au transformat într-un spectacol de prost gust, ca să nu zic că într-un circ. Fiecare lider din AIEa înaintează cerințe față de candidați, care uneori, nu au nici în clin nici în manecă cu funcția ocupată, fiind adevărate capodopere ale absurdului. AIE în decurs de o lună de zile a compromis 16 candidați la funcția de președinte (13 discutați recent, plus Lupu, Greceanîi, Talmaci). Ghimpu a devenit un fel de abator al candidaților.

În așa situație, nu știu, dacă se va mai găsi cineva cu mintea întreagă, de a mai fi tentat de această funcție. Ultimul din ei, Ababii, a fost umilit și rejectat Qde Ghimpu, pe motiv că ar fi fost ministru la PCRM.
Consecințele sunt evidente. Astăzi deja e 5 martie. Pină azi, nu avem un candidat unic la președinție, nici data alegerilor, nici certitudinea dacă mai există sau nu această alianță. Nu avem nici măcar un răspuns clar din partea doamnei Bacalu, dacă dorește ea sau nu să fie președinte, sau cel puțin, are de gînd sau nu să vină în Moldova. Și nu e clar dacă vom avea.
Numele și biografia doamnei Bacalu tot sunt învăluite în mister. Liderii alianței ne propun să conversăm cu ea prin skype, dacă avem întrebări. Nicio problemă. Și voturile le va obține în așa caz, prin fax. Și aici îi dau dreptate lui Ghimpu, fiindcă astăzi, chiar la angajarea unui măturător, firma pune restricții, gen cunoașterea computerului, englezei, studii superioare. Apoi urmează interviul, apropo direct, nu prin skype. Apoi, se cer scrisori de recomandare. Apoi, termen de încercare. Și tot așa. Aici, totuși, e vorba de un președinte de stat.
Partea proastă constă în faptul, că unele argumente ale lui Ghimpu, nu rezistă criticii. Repudindu-l pe Ababii că a fost în guvern comunist, etalînd și art. 13 din programul PL, Ghimpu era gata cu ambele mâini să-l voteze pe Lupu, care era și membru PCRM, și membru CC, și spicher…Iată și tot anticomunismul lui Ghimpu. Cerînd de la candidați să fie români, Ghimpu nu avea întrebări față de moldovenistul Lupu. Vorbind despre jocuri pe la spatele PL, nu propune propriul candidat și nici nu vine la unele ședințe ale AIE, cînd tocmai se discută candidatul.

Bine, e clar că Ghimpu vrea garanții. Toate celelalte sunt pretexte și aberații, de care și copii din clasa doua a unui gimnaziu sătesc se prăpădesc de râs.
Garanțiile sunt clare: funcția de spicher, vre-o structură de forță,(gen MAI sau Procuratură) pe lîngă SIS-ul pe care deja îl deține. Deci, Ghimpu vrea să reconfigureze AIE. Personal, nu cred că Lupu e atât de prost, ca să-i cedeze fotoliul de spicher lui Ghimpu. Nu pentru asta a părăsit el PCRM, ca să-l facă boier pe Ghimpu. Filat, dacă cedează MAI, devine o simplă marionetă, nu premier, ținînd cont de faptul că el a făcut eroarea strategică, oferind Ministerul Economiei PDM. Ce fel de premier poți fi, dacă nu ai ministerul economiei sub control și organele de forță?

Despre cedarea procuraturii nici nu poate fi vorbă. Trebuie să fii dus de tot cu pluta, ca să crezi că domnul păpușar va face asemenea sacrificii, și încă în numele «interesului național», care nu are nimic comun cu cel personal.
Problema cea mare constă în faptul, că nimeni nu-i poate oferi garanții lui Ghimpu. Fiindcă nimeni nu le are. Da, frica sa vizînd reformatarea coaliției și excluderea PL din alianță, în cazul votării președintelui e clară, și nu e lipsită de temei. Dar cine are garanția locului «călduț»? Filat? El primul poate fi debarcat cu voturile PD-PCRM. Lupu? E destulă o alianță PCRM-PLDM, din 70 de voturi, și Lupu își pierde toate valorile, inclusiv funcția de spicher, rămînînd doar cu principii. Dodon? Cu atît mai mult.

Or, funcția de vice-spicher, pe Ghimpu nu-l aranjează. Atunci de ce a cedat funcția de spicher lui Lupu? De ce a refuzat de funcția de vice-spicher în favoarea lui Plahotniuc? Ce era la mijloc: principiile sau valorile? De la ei acum și să ceară explicații, adică, funcții…
Q
De ce Isus n-ar trece preselecția?
Ambițiile liderilor politici sunt atît de mari, ca dacă ar coborî însuși Cristos din ceruri, nu cred că ar avea mari șanse să treacă preselecția.
Filat l-ar întreba dacă este pragmatic. Lupu l-ar interoga vre-o două zile să afle ce principii și valori are, și dacă e gata să oprească războiul politic…

Dodon l-ar întreba dacă e statalist sau nu, și care-s soluțiile sale pentru agricultură.
Din lideri s-ar bucura doar Voronin. A zis doar că e primul communist.
Apoi va veni rîndul societăți civile. Brega l-ar întreba, ce poziție are față de legea antidiscriminare, și dacă este gata să revadă textul scripturii. În caz contrar, l-ar acționa la CEDO.
Și dacă, totuși, scapă cumva de toți ceilalți, oricum nu are șanse.

La urmă, cahla o va pune Ghimpu. Acesta nu-l va vota, zicînd că nu este român.

AMIN.

Комментариев нет:

Отправка комментария