среда, 16 ноября 2011 г.

De ce l-a lăudat Vladimir Voronin pe Mihai Ghimpu?

Părăsirea de către grupul Dodon a fracţiunii PCRM, se pare că a dejucat planurile PD-PCRM, luându-i parţial prin surprindere. Practic, şansele pentru o coaliţie de centru –stânga în această legislatură, s-au redus dramatic. Absurditatea situaţiei constă în faptul, că data alegerilor prezidenţiale a fost stabilită în urma înţelegerilor PD-PCRM, iar preşedintele trebuie ales de AIE şi grupul Dodon. Păpuşarul a mers la stabilirea datei alegerilor, drept garanţie pentru Voronin, că dacă nu se primeşte alianţa de centru stânga în noiembrie, atunci PCRM are alegeri anticipate.

Marea victorie a păpuşarului consta în faptul, că el şi-a păstrat procurorul şi spicherul în funcţie. Totodată, păpuşarul a reuşit să stopeze orice colaborare parlamentară între PCRM-PLDM, în special pe terenul campaniei „luptei cu mafia”, utilizând o retorică agresivă („harbuzul s-a copt”, „trădare de neam”, „ integrarea europeană e compromisă”, etc).

Pentru noi însă, important e altceva. Odată cu apariţia pe scena politică a grupului Dodon, datele problemei s-au schimbat. AIE are numărul necesar de voturi, deci, nu mai poate acuza PCRM de sabotaj.
În orice caz, luni, 14 noiembrie, alianţa a dat o lecţie clasică de impotenţă şi iresponsabilitate politică: având candidaţi, mandate, suport extern – au prăbuşit exerciţiul înregistrării preşedintelui. Brusc, a devenit clar, că problema nealegerii şefului statului este însăşi AIE!

Uneori, mi-i jale de acest AIE devenit de – a dreptul ridicol. O alianţa „anticomunistă” a ajuns la faza, că discută 2 candidaţi ai PCRM la funcţia cheie în stat. Şi măcar de nu s-ar încrâncena aşa. Dar cei mai „patrioţi” dintre ei, cu spumă la gură susţin alegerea membrului PCUS şi PCRM Lupu, respingând categoric pe Greceanîi, care nici măcar nu a fost membru de partid!

Păpuşarul şi anticipatele
Se pare că păpuşarul nu este dispus să meargă la compromisuri. La moment, formula care-l aranjează, este următoarea: Lupu preşedinte (sau un candidat – marionetă), Ghimpu spicher. În caz contrar – alegeri anticipate, cu posibilitatea creării unei alianţe noi. A recunoscut-o chiar Ghimpu, la 5 august, când l-a luat gura pe dinainte: decât Filat preşedinte, mai bine alegeri anticipate. Această formulă este importantă, fiindcă permite deţinerea a două funcţii cheie de către domnul păpuşar, şi astfel, ţinerea în cleşte a premierului.

Orice altă formulă, prin care Ghimpu sau Lupu nu sunt în top, sunt excluse tocmai din motivele invocate mai sus. Mai mult. Dacă Greceanîi devine preşedinte, atunci o parte a fracţiunii PCRM ar putea migra spre socialişti, ceea ce creează riscul consolidării lui Dodon, şi implicit, a lui Filat. Cel puţin, păpuşarul îl suspectează pe Dodon de conexiuni cu Filat.

Totodată, păpuşarul înţelege că fortificarea lui Dodon pe eşichierul de centru-stânga ar însemna în primul rînd o slăbire a PDM, deci şi a cartelului, fiindcă nucleul PCRM e prea solid şi în creştere…Iată de ce în mass-media afiliate lui Plahotniuc, a demarat o campanie de defăimare a lui Greceanîi şi Dodon. Pe blogosferă apar zilnic cîte 4-5 texte, editate la pachet, uneori cu fraze identice şi clişee ridicole,ce trădează că sunt scrise uneori de un singur autor, dar semnat de alţii, în care se varsă cu generozitate zoi în capul lui Dodon şi mai ales al lui Greceanîi.

De aici, apare şi logica alegerilor anticipate. Astfel, Lupu stabileşte data alegerilor, şi tot el încalcă propriul demers! Unde este raţionamentul?
În principiu, devine clar de ce Lupu, care este candidatul alianţei, nici nu-şi înregistrează candidatura la funcţia de şef de stat, dar nici nu şi-o retrage. Motivul ar putea fi în faptul, că păpuşarul este gata să meargă până la capăt, inclusiv la alegeri anticipate, pentru a-şi menţine controlul asupra organelor de stat. Chiar cu riscul iminent că PD va acumula mai puţin, iar cheltuielile vor fi enorme.

Deşi oligarhul nu este atât de naiv, cum şi-ar dori unii. Sondajul de opinie publică prezentat de IPP la 16 noiembrie acreditează PD cu 8%, şi PL cu 12%, deci mai multe decât le-ar obţine PLDM – 18%. Amintim, că la moment, raportul de forţe PLDM –PD-L este de 29% la 23%. Respectiv, cartelului PD-L îi convin alegerile parlamentare anticipate din câteva considerente:

- ar putea obţine cumulativ, mai multe voturi decât Filat, deci, cere mai multe ministere, agenţii, direcţii. Astfel, ar reduce la tăcere principalul oponent politic, care se opune visului păpuşarului de a concentra puterea economică şi politică într-un singur pol. Totodată, PD speră, că proiectul Dodon nu va reuşi să se fortifice, pentru a trece pragul parlamentar.

- în situaţia în care PCRM şi PD acumulează 61 mandate, alianţa de centru-stânga ar putea deveni o realitate. Or, sondajul IPP oferă PCRM-PD şansele creării proprii majorităţi prezidenţiale, dacă trendul comuniştilor se păstrează!

O problemă care se discută astăzi în anturajul păpuşarului este data anticipatelor – ianuarie-februarie, când preţurile îl vor zdrobi pe Filat, sau mai-iunie. De pe tapet nu a fost eliminat complet nici scenariul demisiei guvernului în timpul anticipatelor, pentru a-l lipsi pe Filat de resursa administrativă şi ai reduce reitingul. Dar şi aici apare conexiunea directă cu timpul campaniei electorale: dacă demiţi guvernul iarna, UE ar putea tăia fondurile, şi catastrofa ar fi iminentă. Dacă o faci vara – Filat nu va fi atît de afectat.

Ghimpu şi „cauza neamului”
Evident, că „nobleţea” nu-i permite lui Marian Lupu să se cramponeze de postul de preşedinte, de aceia rolul de măscărici politic i-a revenit lui Ghimpu. Acesta a declarat sus şi tare, că Lupu trebuie să fie preşedinte, iar el, Mihai Ghimpu – spicher. Apoi, urmează o serie de declaraţii care au contrariat opinia publică.

Astfel, la 7 noiembrie, Ghimpu declara că Greceanîi ar fi o bună candidatură la şefia statului, fiindcă a părăsit PCRM. La 8 noiembrie, Ghimpu declară că ar vota pe Greceanîi dacă ar fi înaintată de PDM. La 14 noiembrie, în ajunul convocării şedinţei AIE cu grupul Dodon, acelaşi Ghimpu declară că nu ar vota pe Greceanîi, nici dacă ar fi înaintată de PDM. Ca mai apoi, tot el, în aceeaşi zi, să consterneze opinia publică prin declaraţia că „Eram gata s-o votăm pe Greceanîi, dar Dodon vrea deja sa fie SPEAKER!”.

Adică sensul e următorul: dacă Dodon nu ar fi pretins la postul meu de spicher, eu, Mihai Ghimpu eram gata să-i ofer preşedinţia, chiar dacă până acum le inflamam creierul cetăţenilor despre principii şi valori…
Marcat de aceste poziţii „principiale” ale liderului PL, care fac iminente alegerile anticipate, liderul PCRM, Vladimir Voronin, cu greu îşi ascundea satisfacţia, declarând la 15 noiembrie, că Ghimpu este „un politician consecvent”.

Deci, Ghimpu provoacă alegerile anticipate, fiindcă acestea sunt şi unul din obiectivele păpuşarului. Chiar dacă la 16 noiembrie, Dirk Schubel, şeful delegaţiei UE, a declarat că UE recomandă găsirea unui candidat de compromis, pentru a evita alegerile anticipate, lucru reiterat şi de ambasadorul RFG.

Presiunile asupra lui Dodon vor creşte
După prăbuşirea negocierilor din 14 noiembrie, AIE va mai pierde o lună de zile pentru „coagularea consensului”. În această perioadă, cartelul va face presiuni psihologice, morale şi instituţionale, pentru a-l impune pe Dodon să refuze de propriul candidat la prezidenţiale, votînd necondiţionat pentru Lupu. Astfel, Lupu deja a declarat, că oricum, e nevoie şi de negocieri cu PCRM. Păi, de ce e nevoie, dacă aveţi voturi? Răspunsul este evident – pentru a scădea importanţa celor 3 voturi. La 15 noiembrie, mai mulţi politicieni şi lideri de opinie au primit mesaje sms, în care se afirma, că Ivanov, Ciobanu, Reidman, etc, deja duc negocieri cu AIE pentru a părăsi rândurile PCRM. Cine a transmis mesajul şi care-i interesul? Vezi mai sus.

Din rîndul presiunilor fac parte şi declaraţiile pline de venin ale lui Dorin Chirtoacă, că Igor Dodon ar trebui să stea la răcoare, pentru falsificarea Monitorului Oficial. Nu ne miră, că „primarul suburbiilor” a „uitat” să menţioneze despre afacerile firmei Parstar, apropiată moşului, cu 266 milioane lei prejudicii bugetului, «Aldora Art», ce controlează 35% din piaţa de publicitate vizuală, apropiată lui Lucian Chirtoacă. Cercetarea penală este pusă pe raft, de procuratura controlată de domnul păpuşar!

Important de reţinut însă e altceva. Chirtoacă nu a compus acest text, ci doar l-a vociferat. Textul şi deci, aluzia a fost scrisă în hotelul renumit din centrul capitalei. Iluzia e fină – nu te închini, uite ce va urma. 

Va ceda Dodon presiunilor sau va rezista, e o problemă ce ne depăşeşte. Una e clar: AIE nu are capacitate internă de a găsi soluţia. Soluţia poate fi impusă doar din exterior. Posibil, că la un moment, liderii AIE şi grupul Dodon vor fi chemaţi la o ambasadă din centrul capitalei, unde li se va explica clar datele ecuaţiei, care este simplă – PCRM revine în forţă…

Apropo, iată de ce Voronin l-a lăudat pe Ghimpu.
Deci, soluţia e simplă: ori un preşedinte aservit structurilor semicriminale, or un preşedinte comunist în viitor. Sau poate, mai sunt variante?

Комментариев нет:

Отправить комментарий