среда, 21 сентября 2011 г.

“Păpuşarul” în knock-out?

Săptămâna trecută a „delectat” cetăţenii Moldovei cu noi dezvăluiri şi acuzaţii senzaţionale. Pe 13 septembrie Prim-ministrul, Vladimir Filat, a acordat Agenţiei de presă INFOTAG un amplu interviu, care a servit drept imbold pentru un nou război crunt în interiorul alianţei de guvernare.

Cruciada împotriva raiderilor
Filat, care a preferat totdeauna să vorbească nebulos şi ambiguu, de această dată a fost foarte dur şi explicit. Prim-ministrul şi-a exprimat opinia, că Lupu nu va reuşi să-şi atingă scopul de a deveni preşedinte prin metode amorale şi ţara nu va ajunge în mâinile lui Vladimir Plahotniuc.

Cu alte cuvinte, premierul a dat de înţeles că Partidul Liberal Democrat nu va susţine iniţiativa de modificare/substituire a Constituţiei prin lege organică, aşa cum îşi doresc cu ardoare Lupu şi Ghimpu. Totodată, prim-ministrul şi-a exprimat nedumerirea de excesul de zel demonstrat de Marian Lupu în lupta de apărare a „bunului nume” al raiderilor. Ca şi la 9 august, Filat şi-a exprimat ferma convingere că vinovaţii de atacurile raider vor fi pedepsiţi.

Replica „păpuşarului”
Declaraţiile dure ale prim-ministrului nu puteau rămâne nepedepsite. Mass media „PD-L” a deschis foc din toate tunurile. În aceiaşi zi de 13 septembrie o publicaţie apropiată „păpuşarului” l-a acuzat pe premier de faptul că în 2009 a interceptat telefoanele vicepreşedinţilor propriului partid – Alexandru Tănase, Mihai Godea, Valeriu Streleţ – actualul şef al fracţiunii.

Dacă admitem prin absurd, că este aşa, atunci doar SIS-ul, care se subordonează PL putea să-l «denunţe» pe prim-ministru „păpuşarului”. Iar acesta înseamnă că SIS-ul este în serviciul unui anumit partid şi nu în serviciul societăţii! Fenomen, în viziunea noastră, inadmisibil, care periclitează securitatea de stat.

Apoi, dacă Filat care nu controlează SIS-ul, a putut „obţine” pentru câteva luni posibilitatea interceptării telefoanelor, atunci ce fac PL şi PD, care realmente controlează acest organ? Răspunsul este la suprafaţă: interceptează oponenţii în regim Non-Stop.
Mai apoi, au apărut alte articole în mass media care îl acuză pe prim-ministrul de tranzacţii dubioase în „ProCredit Bank”.

Situaţia a devenit de-a dreptul absurdă, când redactorul unui cunoscut ziar de dreapta a consternat opinia publică, afişînd articolul „Atacul raider din balada Mioriţa”.  În acest editorial, autorul, probabil, murind de râs de propriile aserţiuni, a expus ideea că raiderul este o trăsătură specifică poporului moldav, iar raiderii ar fi aproape eroi naţionali! Citind printre rînduri, poţi ajunge la concluzia, că raiderii ar trebui decoraţi cu Ordinul Republicii, ceea ce nu ne-ar mira, dacă chiar ar avea loc.

Apoi au urmat şi declaraţii politice incendiare.  În regim de urgenţă, Lupu, Candu şi chiar liderii PL – Ghimpu şi Cojocaru au fost «paraşutaţi» pe linia frontului, pentru  cauza nobilă de apărare a raiderilor. Procurorul General, directorul CCCEC-ului, preşedintele Băncii Naţionale, fără a clipi din ochi au enunţat practic acelaşi text, esenţa cărui se reduce la ideea că „totul este bine şi frumos”.

Aceste publicaţii şi declaraţii, pe deoparte au sarcina de a-l discredita pe premier, şi de a provoca scindarea PLDM. Pe de altă parte, se urmăreşte diminuarea importanţei problemei atacurilor raider. Adică, nu s-a întâmplat nimic grav. Este o reglare de conturi între acţionari şi nimic mai mult. Şi dacă este o reglare de conturi dintre acţionari, de ce acţiunile au fost preluate de firme offshore ? De ce denumirea firmei offshore implicată în scandal, coincide cu cea a unui înalt funcţionar al Parlamentului? Şi dacă nu s-a întâmplat nimic grav, de ce am avut reacţia atât de dură a funcţionarilor europeni, care în mod tradiţional, sunt foarte inerţi?

Mai mult ca atât. Chiar în fiecare zi sistemul bancar este furat ziua în amiaza mare de 100 milioane euro?
Concluzionând, putem presupune, că „păpuşarul” a pornit cea de-a doua etapă de scindare a partidului premierului. Prin culoarele politice se vorbeşte că unii deputaţi din PLDM au vizitat cunoscutul oficiu din hotelul „Codru”.

Atacul «căpuşelor»
Pentru a-l demoraliza pe Filat, „Păpuşarul” a aruncat în luptă „partidele-căpuşe”. La 15 septembrie liderul PNL, l-a acuzat pe Filat de tentativa de a distruge AIE, de dragul alianţei cu comuniştii. Absurditatea acuzaţiei constă în faptul, că PCRM, dimpotrivă l-a învinuit pe prim-ministru de efortul apropiat de automartiraj, de a păstra, cu orice preţ AIE-ul…

La 16 septembrie, PSD (liderul cărui se pare că are datorii serioase la „Victoriabank”) a depus o sesizare la Curtea de Apel Chişinău împotriva Ministerului Educaţiei în care solicită instanţei să oblige ministerul să asigure studierea în instituţiile de învăţământ a limbii de stat – moldovenească. Amintim că Ministerul Educaţiei a revenit, conform algoritmului, PLDM-ului.

Filat a suferit pierderi şi la nivel de societate civilă. La 17 septembrie Pintilie Sandulache, care era apropiat de prim-ministru a fost demis pentru „comportament nepotrivit” din funcţia de preşedinte al „Parlamentului-90”. Motivul invocat al demiterii – insultarea AIE-2, adică a lui Ghimpu şi Lupu. Şi cine credeţi că a fost numit în funcţia de preşedinte? Corect, Valeriu Bulgari, afiliat PD-ului.

Câinele latră iar carul (contrabanda) merge înainte…
Cât timp Filat era preocupat de raideri, s-a activat, dacă e să dăm credit de încredere opoziţiei, contrabanda de stat. Ministerul Apărării, conform informaţiilor PCRM, a a realizat molcum la 13-14 septembrie o tranzacţie de vânzare a 60 tone de armament în Libia. Iniţial puterea afirma că cumpărătorul este o companie din Letonia, apoi din Armenia. Spre dezamăgirea Ministerului, şi Letonia si Armenia au declarat că nu au nimic comun cu acestă tranzacţie. Filat la fel şi-a exprimat nedumerirea. Suspect este şi faptul că ceva timp în urmă Moldova a fost vizitată de fiul lui Kaddafi.

La 16 septembrie, CCA, dirijată de «omul» păpuşarului, a promis că posturile TV care nu vor subtitra în română filmele puse pe post vor fi lipsite de licenţă. Respectiv putem aştepta redistribuirea sferelor de influenţă pe piaţa  tv şi cea publicitară…
În consecinţă, apare o întrebare logică: cine a spus că banii preferă liniştea?


Knock-out de la premier?
La 14 septembrie, domnul „păpuşar” a suportat prima lovitură dură. La o conferinţă de presă S. Mocanu a declarat că „păpuşarul” s-a speriat de funcţionarii europeni şi a căzut de acord să întoarcă acţiunile sustrase de la „Agroindbank”. Mocanu a avut dreptate. În aceiaşi zi Curtea Supremă a decis că acţiunile procurate recent de companiile offshore urmează a fi întoarse acţionarilor băncii „MoldovaAngroindbank”.

La 20 septembrie, păpuşarul şi corporaţia «PD-L» primesc o nouă lovitură. Curtea Constituţională, în strictă conformitate cu Legea Supremă, a respins sesizarea aberantă de modificare/substituire a Constituţiei, printr-o lege organică. Avocaţii sesizării se contraziceau reciproc, nu puteau explica sensul propriei sesizări, discalificându-se integral.

La 20 septembrie, oligarhii şi protectorii acestora au primit un croşeu serios, direct în ceafă. Republica a rezistat primei tentative a oligarhilor de uzurpare a puterii de stat şi acaparare a instituţiilor statului. Dar tentative vor mai fi. Suntem siguri.

P.S. Putem vorbi că păpuşarul a fost trimis în knock-out? Nici într-un caz. Cel mult e un knock-down. Într-un viitor imediat, el îşi va reveni. Şi replica sa va fi dură.

Комментариев нет:

Отправить комментарий