вторник, 28 июня 2011 г.

PCRM pe masa de operaţie!

Dragi cititori! După cum v-am promis în articolele anterioare, vin cu noi detalii în privinţa planului de destrămare a PCRM, care în limbajul polit-tehnologului Vitali Andrievshii îl auzim drept „re-brending” sau „reformare” a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.  http://www.kp.ru/online/news/917120

Aşa dar, după discursul lui Igor Dodon la plenara CC al PCRM avută loc sâmbăta 25 iunie, suntem martorii oculari a unei polarizări vizibile a PCRM, apropo făcute în mod public.

Nu mă voi referi cu multe detalii asupra discursului propriu-zis, deoarece îl puteţi accesa pe portalurile http://www.ava.md/, http://www.unimedia/, http://www.omg.md/ etc. Voi pune accentul în special asupra esenţei acestuia.

Luînd în calcul retorica dură a lui Dodon, voi puncta doar câteva momente destul de importante. Şi anume, I. Dodon a dat de înţeles că rezultatul său nesatisfăcător la alegerile locale a fost obţinut din vina Partidul Comuniştilor, şi a lipsei de reforme, precum şi din cauza existenţei unor persoane din interiorul partidului care au încercat să-l compromită prin intermediul consilierului Tofan.

În acest caz, nu este neapărat să fii mare expert în domeniul tehnologiilor politice, algoritmul este clar, că Igor Dodon s-a referit volens-nolens la Mark Tkaciuk şi liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Aici, nu trebuie să trecem cu vederea nici briefingul lui Tkaciuk făcut pentru presă cu privire la implicarea PCRM în organizarea evenimentelor din 7 aprilie 2009.

Personal nu infirm, nici nu confirm tangenţa lui Tkaciuk la aceste evenimente sumbre pentru istoria moldovenească, deoarece nu cunosc detaliile. Să se expună organele abilitate în acest sens.

Dar, spun cu certitudine că Dodon va face tot posibilul să-l înlăture pe Mark Tkaciuk şi Vladimir Voronin de la cârma PCRM, aplicînd toate mijloacele şi metodele, inclusiv cele machiaveliste.

Dihotomia comunismului moldovenesc a existat şi anterior, însă, doar la nivel de idee, deoarece toţi factorii care încercau să-l distrugă erau dinafara acestui segment politic.

Acum, situaţia e cu totul de altă natură, unde efectul final va fi unul dezastruos pentru vechea conducere a PCRM. Formaţiunea este supusă unei incizii chirurgicale de anvergură din interior, de către persoane cărora PCRM-ul le-a servit drept casă şi masă şi s-au bucurat de încredere şi perspectivă de promovare.

La moment vedem două scenarii de dezvoltare.
Unul ar fi înlăturarea selectivă a conducerii vechi cu înlocuirea ei de către aspiranţii lui Dodon cu reformări la capitolul simbolică, program, administrare şi doctrină.

Сe-l de-al doilea ar fi ca Dodon să se auto-amputeze cu o bună parte din aripa tânără a PCRM şi să fie transplantat pe corpul unui actor politic, care nu exclud că va fi în continuare finanţat de clanuri oligarhice din republică ce acţionează la comanda Moscovei, despre care am scris în articolele precedente şi unde anticomunistul Vitali Andrievschi a preparat deja terenul.

Noul proiect politic este privit ca o platformă politică de alternativă pentru coagularea dimensiunii politice centriste şi de centru-stînga. Entitatea căreia va depinde în totalitate de dispoziţia elitei de la Kremlin.

1 комментарий:

  1. Уау! Такая статья и ни одного коммента! Видимо ни у кого нет слов...

    ОтветитьУдалить